Möller’s používa na výrobu rybieho oleja tresčiu pečeň už od roku 1854 (treskám sa tuk hromadí v pečeni spoločne s vitamínmi A, D a E). Tresky sa lovia v severnej oblasti čistého Nórskeho mora pri ostrovoch Lofoty v hlavnej lovnej sezóne od februára do mája, kde ich rybári lovia z malých rybárskych lodí. Lov prebieha podľa zásad trvale udržateľného rybolovu. Vďaka spracovateľským závodom umiestneným pozdĺž pobrežia Lofot sa rybí olej najneskôr na nasledujúci deň extrahuje z čerstvo ulovených tresiek pomocou špeciálnej parnej technológie. Výsledkom je olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktorého rýchle ošetrenie dusíkom ho chráni pred pôsobením kyslíka – oxidáciou.

Ošetrený surový rybí olej sa potom preváža z nórskeho západného pobrežia do našej továrne na ulici Petra Möllera v Osle. Tu prechádza kontrolou oxidácie a obsahu omega-3 mastných kyselín. Ak splní prísnu kontrolu kvality, dôjde k odstráneniu nasýtených tukov (prirodzene obsiahnutých v tresčej pečeni), odstráneniu bielkovín (preto môžu rybí tuk užívať aj osoby s alergiou na ryby!), odstráneniu zvyškov vody z odparovania, vyčisteniu od prípadných znečisťujúcich látok a produktov oxidácie.

Poslednou fázou je kontrola, či sú všetky hladiny omega-3 mastných kyselín a vitamínov A, D a E na zodpovedajúcej úrovni. Potom sa rybí olej stáča do fliaš a expeduje do obchodov po celom Nórsku a ďalších viac než 20 krajín. Skôr ako sa fľaša uzavrie viečkom, ošetrí sa jej hrdlo opäť dusíkom, aby rybí tuk neoxidoval. Ak je viečko stabilné, chráni dusík rybí olej až počas dvoch rokov (po otvorení sa do fľaše dostane kyslík a trvanlivosť rybieho oleja je potom maximálne 3 mesiace pri skladovaní v chladničke). Jedna čajová lyžička (5 ml) obsahuje 1,2 g omega-3 mastných kyselín.

Möller’s má omega-3 mastné kyseliny taktiež vo forme kapsúl. Sú malé, preto na získanie dostatočne vysokej dennej dávky omega-3 je nutné používať olej z rýb s prirodzene vysokým obsahom omega-3. Kapsuly sa vyrábajú z oleja z ančovičiek a sardiniek žijúcich pri pobreží Chile a Peru, ktoré majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Dodávatelia prechádzajú prísnym výberom a musia spĺňať požiadavky na kvalitu a trvale udržateľný rybolov. Skôr ako sa olej z ančovičiek a sardiniek prijme na ďalšie spracovanie, musí prejsť kontrolou oxidácie a splniť prísne požiadavky na kvalitu. Potom prechádza z veľkej časti rovnakým výrobným procesom ako olej z tresčej pečene, čistí sa a zaisťuje sa jeho kvalita.

Spotrebitelia kladú stále prísnejšie požiadavky na čistotu a kvalitu našich výrobkov. Preto sa vyvinul štandard kvality, ktorý je certifikovaný nezávislou treťou stranou – audítorskou spoločnosťou DNV GL. Viac informácií nájdete tu.