160-ročná tradícia z Nórska

Všetko začalo v Nórsku, keď v roku 1854 lekárnik Peter Joachim Möller vyvinul prvý „lekársky rybí olej“. Už viac než 160 rokov sa vyrába omega-3 rybí olej z tresčej pečene tej najvyššej kvality. Dnes je Möller’s najpredávanejšou značkou vo svojej kategórii v Nórsku.

Ako to začalo

Na počiatku bol rybí olej používaný ako olej do lámp a ako impregnácia vlny a kože. Už v roku 1645 sa objavujú prvé správy, že by mohol byť prospešný pre zdravie. Navzdory tomuto odhaleniu nebol rybí olej pre svoju zlú chuť a kvalitu vhodný na konzumáciu. Nová kapitola v histórii rybieho oleja sa začala písať až vďaka farmaceutovi Petrovi Möllerovi, ktorý u ľudí žijúcich na nórskom pobreží zaznamenal nižší výskyt chorôb. Dôvodom bola častá konzumácia rybieho oleja. Peter Möller sa prejavil ako správny podnikateľ a svoje odhalenie využil pri vylepšení tohto výrobku.

V roku 1854 s nástrojmi a znalosťami, ktoré boli vzdialené tomu, čo sa dnes vie o chemickom zložení mastných kyselín, vyvinul nový produkt „lekársky rybí olej“. Know-how spočívalo v použití čerstvých surovín a využití pary pri extrakcii oleja z tresčej pečene. Cieľom spoločnosti Peter Möller bola výroba vysokokvalitného rybieho oleja a podpora zdravia obyvateľov.

Kde sa Möller´s nachádza dnes

V súčasnosti sa spoločnosť zameriava na optimálnu kvalitu oleja a nasleduje sa odkaz Petra Möllera. Dôležité sú čerstvé suroviny pri výrobe najlepšieho rybieho oleja.

V súlade s prístupom Petra Möllera sa hľadajú nové inovácie a zlepšenia. Oddelenie vývoja a kvality sa skladá zo skúsených nutričných špecialistov, inžinierov a chemikov.

Möller´s chce byť jednotkou v oblasti omega-3 výrobkov. Zameriava sa na inovácie foriem a chuti omega-3 tak, aby výrobky zodpovedali potrebám a očakávaniam spotrebiteľov.

Tresky, ktoré sa používajú, sú lovené v severnej oblasti čistého Nórskeho mora pri ostrovoch Lofoty. Rybári lovia tresky z malých rybárskych lodí od februára do mája, kedy je hlavná lovná sezóna. Vďaka spracovateľským závodom umiestneným pozdĺž pobrežia Lofot sa rybí olej extrahuje z čerstvo ulovených tresiek pomocou špeciálnej parnej technológie. Získaný olej sa potom prevezie do závodu Peter Möller‘s v Osle, kde dochádza k jeho ďalšiemu spracovaniu. Konečným výsledkom je vysokokvalitný výrobok bohatý na omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA a vitamíny A, D a E.